try

Tuesday, April 2, 2013

Resepi : Puding Roti



  Assalamualaikum :) 


(edisi masak-masak)


hai bertemu lagi kita dalam episod entry masak-masak. saya chef farah, chef anda hari ini akan menunjukkan cara-cara membuat puding roti. apa?? macam kacang je? tssskkk. how come you..tapi memang punnnn..kikiki..


mari kita mulakan ye kawan-kawan. 


: bahan-bahan :

10 keping roti sandwhich @ roti kismis (dibuang kulit tepi)
4biji telur
150 gram gula
400ml susu segar
sedikit coklat cip

: bahan sos vanila :

100ml susu segar/ dimasak
1 1/2 sudu makan tepung jagungdibancuh sedikit air
1 sudu teh esen vanila
sedikit garam
gula secukup rasa


: cara-cara :

roti yang telah dibuang kulit tepi dipotong 4. susun roti dalam bekas yang akan dibakar

dalam bekas lain,masukkan telur dan gula.pukul hingga sebati. masukkan sedikit garam dan pukul lagi sehingga sebati. masukkan essen vanilla. pukul lagi.

kemudian masukkan susu segar. gaul sebati. tuangkan acuan ke dalam bekas berisi roti sama paras dengan susunan roti tadi.

tabur sedikit cip coklat dn bakar pada suhu 180dc selama 40- 45 minit.

untuk membuat sos,100ml susu segar dimasak dahulu kemudian dicampur tepung jagung yg telah dibancuh sedikit air,sedikit essen vanilla,garam dan gula secukup rasa.

SIAP!





better korang kalau nak guna kismis baik beli roti kismis tu je. ni kismis asing dari roti tak melekat kau. lepas bakar asik terjatuh je kismisnya..nge3..dan nak lagi sedap makan masa sejuk. makanya lepas bakar tu bg chill kejap then korang simpan dalam peti sejuk. lagi umph!




selamat mencuba! :)




No comments:

Post a Comment